Sint Maarten

Eind maart 2016 hebben Elza en ik een bezoek gebracht aan dit Caribische eiland. Sint Maarten is verdeeld in een Frans en een Nederlands deel. Er wordt Nederlands en Frans gesproken maar de voertaal is Engels. Je hoeft je paspoort niet mee te nemen bij het reizen tussen de beide delen.

Het Franse deel viel tot 2007 onder het departement Guadeloupe. Deze naam kom je hier sporadisch nog tegen. Nu heeft het zelfbestuur en wordt beschouwd als een overzeese gemeenschap. Het Nederlandse deel is sinds 2010 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Voorheen was het onderdeel van de Nederlandse Antillen maar nu wordt het gerekend tot de Kleine Antillen.

Op het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten krijg je dollars uit de pinautomaat en op het Franse gedeelte euro’s. Op het Nederlandse deel vindt je het uitgaansleven. Hier vindt je leuke barretjes met de gebruikelijke happy hours, restaurants, adult entertainment en natuurlijk de casino’s voor de goklustigen onder ons. Het Franse gedeelte is groen, heuvelachtig en rustig. Hier moet je naar toe voor culinaire hoogtepunten in de vele restaurants die hier te vinden zijn, zowel op het strand als in het binnenland.

Elza en ik verbleven in de Turquoise Shell Inn, een klein appartementen hotel in Simpson Bay op het Nederlandse gedeelte. Dit hotel ligt zeer gunstig en vlak bij de luchthaven en de doorgaande wegen richting Philipsburg en Marigot. Het heeft een een kleine zwembad en aan de achterzijde toegang tot het strand. De kamers zijn riant, schoon en van alle gemakken voorzien. Het ligt ook gunstig voor duikers want de duikschool van Dive Safaris is vlakbij.

In de buurt van ons hotel zijn vele kleine supermarktjes te vinden die elke dag open zijn, hetgeen zeer handig was toen wij op zondag aankwamen op Sint Maarten. Zondag is het echt uitgestorven en zijn vele zaken dicht. Op vijf minuten rijden vindt je in Cole Bay een hele grote Carrefour waar je jezelf kunt uitleven als je zelf wat wil koken. Regelmatig haalde ik bij de French Bakery Café Atlantico een stokbroodje en croissantjes. Een aanrader is zeker het kraampje met smoothies die vlakbij de brug staat die richting Marigot gaat aan het begin van de Simpson Bay Road, heerlijk.

Indrukwekkend zijn de schepen die voor anker liggen in de baai. Er ligt een vermogen aan zeilschepen, catamarans en luxe jachten. Tijdens ons verblijf voeren wij, tijdens een duiktrip, achter het gigantische jacht aan van de eigenaar van Victoria Secret.

Tijdens ons verblijf op Sint Maarten hebben we een auto gehuurd waarmee we het eiland verkent hebben. De auto had een speciale stand op de automaat om de af en toe de steile wegen aan te kunnen. Bij een rondje eiland kom je prachtige vergezichten tegen zoals de ruige kust bij Guana Bay met de resten van een villa die in 1995 is verwoest door een hurricane, het windsurf gebied bij Baie de L’Embouchure en het hoog gelegen Colombier met de Loterie Farm waar veel avontuur te beleven is. Het plaatsje Grand-Case is heel leuk om te bezoeken en is de culinaire hotspot van het eiland.

Stranden zijn er genoeg op Sint Maarten maar sommige zijn moeilijk te bereiken vanwege een in de weg liggend resort. Onze favoriete stranden zijn Mullet Bay met Rosies Snack Bar waar de lekkerste spareribs van het eiland te vinden zijn, Friar´s Bay, een rustig strand even ten noorden van Marigot, met het Friar´s Bay Beach Café waar je heerlijk kunt eten en Orient Bay in het noord-westen van het eiland.

Orient Bay kent verschillende stranden zoals Kontiki Beach, Kakao Beach, Bikini Beach, Waikiki Beach en Coco Beach met vele beach bars en restaurants. Wij zaten het liefst bij Palm Beach, een rustiger deel met een uitstekende restaurant waar je kunt genieten van de Franse cuisine.

Vele watersport activiteiten zijn hier mogelijk zoals waterskiën, jetskiën, duiken en parasailen. Achter een stapeltje rotsen ga je naar het strand van Club Orient waar je in je geboortekostuum kunt rondlopen en zwemmen. Op de stranden zijn loungebedden en parasols te huur. Bij Palm Beach zijn ze gratis als je er ook gaat eten.

In de buurt van Orient Bay kun je ook nog een prachtige vlindertuin bezoeken. Als lunch tip raden wij de BZH Creperie aan, vlak bij Oyster Pond.

Duiken bij Sint Maarten

Wij hebben op Sint Maarten een aantal keren gedoken met Dive Safaris. Deze uitstekende duikschool staat onder leiding van het Nederlandse echtpaar Henry and Helmie.

Wij hadden echter de pech dat er ontzettend veel wind stond wat vrij ongebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Wij vinden dit zeer vervelend omdat we er ziek van worden en daardoor regelmatig de vissen aan het voeren zijn en het is moeilijk om weer aan boord te komen. Weinig gedoken dus.

De duiken die we gemaakt hebben waren onderwater toch zeer de moeite waard. Hoogtepunten waren het bezoek aan de Carib Cargo, een leuk wrak met vele grote kreeften, haaien die je op korte afstand passeerden en enkele schildpadden. Daarnaast vonden we de Bridge erg leuk. Dit is een duikplek waar een oude brug is gedumpt en waar enkele kleine wrakken liggen. Hier was veel vis te vinden maar ook een zeegras etende schildpad die het helemaal niet erg vond als je hem van dichtbij ging bekijken. Leuk was de onverwachte passage van een verpleegstershaai.

In Marigot hebben we op zaterdag de lokale markt bezocht hetgeen van een hoog allemaal troep en allemaal rotzooi was. Ook hebben Elza en ik nog even Philipsburg bezocht. Deze stad op het Nederlandse gedeelte heeft een gezellige boardwalk met strand en uitzicht op de cruiseboten. In het Hardrock Café kun je heerlijk eten. De hoofdstraat, Frontstreet, is een aaneenschakeling van juweliers en merkwinkels met een hoog bling-bling gehalte. Het leukste straatje is Old Street een zijstraatje van Frontstreet. Er is ook een lokale markt maar hiervoor geldt hetzelfde als in Marigot.

Wij vonden Sint Maarten een heerlijk eiland met een echt Caribisch sfeertje, een prachtige natuur, fantastische stranden en heerlijke restaurants. Voor een super relaxte vakantie is dit een aanrader.

Delen: