Togian Eilanden

Het Black Marlin Dive Resort heeft een drie sterren PADI/SSI duikschool met zeer eenvoudige accommodatie. Wij sliepen in een de luxe kamer met een groot bed met klamboe, een ventilator en een hangmat op de veranda en uitzicht op zee.

Water en elektriciteit zijn hier een groot probleem en we hadden twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds een uurtje water. In de badkamer staat een groot ton die je dan kan bijvullen. Een paar keer per week komt er een waterboot voorbij om de reservoirs te vullen. Naast het toilet staan een emmer die je vult met zeewater voor het doorspoelen.  Het is dus geen resort voor luxe zoekers en Elza en ik zijn wel wat gewend.

Black Marlin Dive Resort Togian

Communicatie met de bewoonde wereld is bijna onmogelijk. Internet is niet aanwezig en mobiele telefonie is zeer lastig, zelfs met de Indonesische simkaart die ik in Gorontalo had gekocht. Een sms glipt er nog wel eens door heen. In het resort kan betaalt worden met een creditcard maar dan moet je, voor een verbinding, met de “creditcard” boot naar een nabijgelegen strand om de hoek waar je al dobberend op zee kunt betalen.

Het eten is zoals verwacht, rijst, noedels, een enkele keer kip, veel vis en gestoomde groentes. Regelmatig staat er ook pasta met vis op de kaart, Het ontbijt is sober met twee sneetjes brood met ei en wat fruit. Gelukkig hadden we nog wat Nutella, pindakaas en hagelslag over. We hopen elke keer dat het brood op is want dan krijgen we flensjes met chocoladesaus. Jammer is ook dat er in deze periode zo weinig fruit beschikbaar is.

’s Avonds is er niet veel meer te doen dan een potje pool op een iet wat scheef staand biljart, onder het genot van een Bintang bier of wat kletsen met elkaar wat heel gezellig is. Om elf uur ’s avonds gaat de elektriciteit uit tot half zes ’s morgens, als het meezit.

De duikschool van Black Marlin is uitstekend ingericht en staat momenteel onder de bezielde begeleiding van Dani uit Oostenrijk en haar vriend Jeko uit Italië. Het duiken is hier fantastisch met de meeste duikplekken op korte afstand varen. Je vindt hier echt alles van het meest prachtige koraal tot schitterende muren en muckdiving plekken. Het onderwaterleven is zeer rijk met een grote variëteit aan diersoorten en het koraal is werkelijk prachtig en gezond. Plezierig was het ook om te zien dat hier geen afval op de riffen te vinden is.

Schildpadden hebben wij hier nog niet gezien maar wel regelmatig veel grote Napoleon Bumpheads die op kort afstand benaderd konden worden. Eagle rays en haaien kunnen hier ook gespot worden maar dan heb je stroming nodig. Voor onderwaterfotografie is dit een prachtig gebied om te bezoeken, zeker voor macrofotografie. Kom je hier alleen voor het grote spul dan kun je teleurgesteld worden.

Een van de hoogtepunten was het bezoek aan de B42 Bomber Wreck dat aan de andere kant van het eiland Kadidiri ligt op ongeveer 20 tot 25 meter diep. Deze bommenwerper is hier in mei 1945 neergestort en is door de beschutte ligging nog in goede staat en prachtig begroeid.

De zee is hier ontzettend kalm door de beschutte ligging en alleen ’s middag kan het wat gaan waaien waardoor er golven ontstaan. Wij zijn vaak te water gegaan en weer boven gekomen in een spiegelglad zeeoppervlakte. Het water hier is kristalhelder met een zicht van vaak meer dan 30 meter. Er kan wel stroming zijn maar wij hebben dit weinig meegemaakt. Een keer hebben we een driftduik gemaakt in zeer sterke stroming en dat was dikke pret. Bij het resort hebben we twee keer dolfijnen zien voorbijkomen die af en toe grote sprongen in het water maakten.

Onze vaste duikgids Edwin vond een hoop tijdens het duiken en was onze steun en toeverlaat. Elza heeft zoals te verwachten de meeste duiken gemaakt waarbij zelf een paar keer 4 op één dag. Ikzelf hield het vaak bij twee en een enkele keer drie bij een nachtduik. Muckdiving is hier prachtig te doen op twee duikplekken, Little Lembeh en Channel. Hier vindt je vele mooie naaktslakken, garnaaltjes, krabbetjes en frogfish. Leuk was dat ik op één van de duiken in Channel de frogfish vond. Deze twee duikplekken zijn ook de plekken waar een nachtduik wordt gedaan.

Pygmee Seahorse Togian

We hebben ook een aantal keren een krokodil vis gevonden en op een speciale duik op het huisrif samen met Jeko een zwangere pygmee seahorse die Elza prachtig heeft vastgelegd op de foto. Zij komt uiteraard weer met veel beeldmateriaal thuis. Nu nog Una Una, onze volgende bestemming.

Delen: