Paradijszaad

Ik vindt het heel leuk om te experimenteren met bijzondere zaden. Nu kwam ik bij toeval op de website van de Tuinkabouter terecht en daar vond ik de meest bijzondere zaden in hun zadenwinkel. Ik vond hier Paradijszaad van de Aframomum melegueta ook bekend als Maniquette peper, Grein of Slavenpeper, afkomstig van de Peperkust. De plant is echter geen familie van de peper, maar behoort tot de gemberfamilie net als kardemom.

De Peperkust is een oude naam voor de kuststreek van het huidige West-Afrikaanse land Liberia tussen Kaap Mesurado en Kaap Palmas. Ten oosten van de Peperkust lag de Ivoorkust, de Goudkust (Ghana) en de Slavenkust. Ten westen lag de kust van Sierra Leone. Een oudere naam die in de 17e eeuw werd gebruikt was Grijnkust (Greynkust) vanwege de daar veel voorkomende Aframomum melegueta.

Paradijszaad in de keuken

Paradijszaad heeft een pikante smaak met het aroma van gember en citrus. Het is een veel gebruikte peper in de Marokkaanse keuken (Raz el hanout) en rijk aan tannines en mineralen. Deze peper was zeer populair in de Middeleeuwen die destijds zelfs gebruikt werd bij het maken van wijn. Inmiddels is hij in het vergeethoekje geraakt.

Ook nu wordt Paradijszaad nog gebruikt in de gastronomische keuken als een vervanging voor peper en als smaakmaker voor gerechten. Om de smaak optimaal te houden, is het aan te bevelen de peper pas op het laatst aan het gerecht toe te voegen. Ook wordt het gebruikt bij het brouwen van bier, het stoken van drank en toegepast in wijn en likeur voor de unieke smaken in een aantal ambachtelijke bieren, jenevers, en Noorse Akvavit. Kijk maar een op de website van Cavad’or. Hieronder nog wat meer links met recepten en verkooppunten.

Bierbrouwen met Paradijszaad

Paradijszaad werd in de 18e en 19e eeuw aan Porter toegevoegd, een donkerbier afkomstig uit Londen. Momenteel wordt het gebruikt in sommige witbieren, in Faro (Lindemans) en donkere bieren. Van paradijszaad kan je ongeveer tussen de 1 en 3 gram per 10 liter bier gebruiken. Hieronder enkele links voor meer informatie.

Ik moet wel geduld hebben na het zaaien wat het is een traag kiemend zaad dat tussen de 30 en 50 weken nodig heeft om te kiemen. Nu op zoek naar de zaden van de Voastsipériféry peper uit Madagascar en de Cubèbe peper uit India.

Delen: