Lomografie

Lomografie is een experimentele techniek in de analoge fotografie, waarbij je vaak zonder na te denken of veel tijd te nemen een foto maakt. Ook ik ben begonnen met deze vorm van fotografie maar hierover later meer in een ander artikel.

De term is afkomstig van de Lomo Compact Automaat, een eenvoudige kleinbeeldcamera die werd geproduceerd in Sint-Petersburg. In 1991 werd deze gebruiksvriendelijke camera in Praag ontdekt door een groep Oostenrijkse studenten. Ze waren zo enthousiast dat ze in 1992 in Wenen “Das Lomographische Gesellschaft” oprichten die de camera over de hele wereld verkocht.

Lomografie Don’t think, just shoot!

lomografen gebruiken het liefst goedkope (speelgoed)camera’s, antieke modellen of polaroidcamera’s.

Het motto van lomografie is:  “Don’t think, just shoot!”

Het is een nonchalante, spontane manier van fotograferen vaak zonder te kijken of na te denken en vanuit de heup. Het doet er niet toe of de foto nu scherp of bewogen is, onder- of overbelicht of dat er lichtverlies in de hoeken optreedt (vignettering).

De tien regels van Lomography.nl
  1. Neem je camera overal mee naartoe;

  2. Gebruik ‘m altijd, dag en nacht;

  3. Lomografie is een deel van je leven;

  4. Oefen met opnames uit de losse hand;

  5. Ga zo dicht mogelijk bij het onderwerp staan;

  6. Denk niet na;

  7. Wees snel;

  8. Je hoeft niet van tevoren te weten wat er op de foto staat;

  9. Achteraf trouwens ook niet;

  10. Maak je niet druk over deze regels.

Lomografen experimenteren bovendien met allerlei technieken die in de normale fotografiecultuur vaak taboe zijn. Twee keer belichten is zo’n techniek. Als een filmrolletje is volgeschoten winden ze hem helemaal terug en gebruiken ze deze opnieuw zodat de beelden over elkaar lopen. Soms worden filmrolletjes gebruikt die een aantal jaren over de datum zijn zodat er verkleuring ontstaat bij het ontwikkelen, of er wordt ontwikkeld met een verkeerde vloeistof.

Delen: